Vaihtoehto-Nobel-palkinnon saaneissa useita luomun tukijoita

Vaihtoehto-Nobeliksi kutsuttu Right Livelihood Award viettää tänä vuonna 30 -vuotisjuhlaansa. Palkinto jaetaan vuosittain Tukholmassa. Sen tarkoituksena on tukea rohkeita ja yhteisönsä arvostamia ihmisiä, joiden toiminta on ollut käytännön esimerkkinä muille tarttua merkittäviin haasteisiin. Palkintoa ei luokitella eri kategorioihin, koska halutaan korostaa, että innovatiivisimmat ratkaisut syntyvät kokonaisvaltaisista lähestymistavoista yhteisöjen tarpeisiin.

Kakki 137 palkinnon saajaa oli kutsuttu juhlistamaan palkinnon 30 -vuotisjuhlaa Bonniin, Saksaan. IFOAM järjesti kaupungissa erityisen kutsutilaisuuden luomuun liittyville palkinnon saajille syyskuun 16. päivä. Päivän kestäneessä lämminhenkisessä ja innostavassa Inspiration for Living Change -konferenssissa kukin palkinnonsaaja pääsi vuorollaan ääneen:

Frances Moore Lappé ympäristöliikkeen pioneeri ja tutkija USA:sta,
Melaku Worede biologi ja geenipankin perustaja Etiopiasta,
Ibrahim ja Helmy Abouleish biodynaamisen Sekem-tilan perustaja ja hänen poikansa Egyptistä,
kuluttajaosuuskunta Seikatsu-Clubin edustajat Taeko Ogiwara ja Ikuko Sasaki Japanista,
ruokakriisi-asiantuntija ja geneettisen monimuotoisuuden sekä vaihtoehtoisten viljelymenetelmien puolestapuhuja Pat Mooney Kanadasta,
viljelijöiden oikeuksien ja geneettisen monimuotoisuuden kansanliikkeen perustaja Vandana Shiva Intiasta,
kanadalaiset Percy ja Louise Schmeiser, viljelijäpariskunta, joka on tullut tunnetuksi voittoisasta oikeustaistelustaan Monsantoa vastaan muuntogeenisten kasvien saastutettua heidän viljelmänsä ja
Maria Salete Campigotto Brasilian maattomien maanviljelijöiden liikkeestä.

Konferenssin päätteeksi kokousväki ja järjestäjät allekirjoittivat yhteisen julistuksen: IFOAM Declaration for Living Change. Julistuksessa tuodaan esiin luottamusta luonnon tarjoamiin mahdollisuuksiin, kunnioitusta ihmiskuntaa ja ympäristöä kohtaan ja vaatimusta kestävään kehitykseen, joka kunnioittaa luonnon monimuotoisuutta ja tasa-arvoista hyvinvointia.

Julistus ladattavissa ja allekirjoitettavissa

Konferenssin sivu Ifoam

Suora linkki konferenssisivustolle  

Laaja selostus konferenssista englanniksi

Vaihtoehto-Nobel-palkinnon sivusto

Marja Nuora

Artikkeli on kirjoitettu Maa- ja metsätalousministeriön myöntämällä rahoituksella.