Yritysesimerkkejä luomuyrityksistä

IMG_3708Luomuyrityksistä on julkaistu yritysesittelyjä videoina ja teksteinä. Niiden välityksellä on mahdollista tutustua luomuleipomoon, luomulihan tuotantoon ja suoramarkkinointiin tilojen välisenä yhteistyönä, monipuoliseen jatkojalostusyritykseen sekä luomu- ja lähiruokaan erikoistuneeseen kauppaan. Etelä-savolaisten luomuyritysten esittelyt on toteuttanut Aalto-yliopiston Pienyrityskeskus. Materiaalit on tarkoitettu käytettäväksi luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.

IMG_3742Hyvätuuli Highland yhteistyö video kuvaa kolmen luomuyrittäjän, Esko Rissasen, Matti Kauhasen ja Arto Pohjolaisen sopimusyhteistyötä, jossa päätuotantosuuntana on ylämaankarjan kasvatus. Yrittäjäperheillä on omat luomutilat, mutta tilojen työt tehdään yhteistyössä. Videon lisäksi tästä yrityksestä on kirjoitettu tapauskuvaus (case), jota voidaan käyttää luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.

Hyvätuuli Highland Ranchising on kolmen luomuyrittäjän kehittämää maatalouden ketjuyrittäjyys- eli franchising -malli. Videolla yrittäjät kertovat mitä Ranchising tarkoittaa, mitä hyötyä siitä on franchising ottajalle eli uudeksi ketjuyrittäjäksi alkavalle, ja miten tähän yhteistyöhön pääsee mukaan. Videon lisäksi Ranchising toiminnasta on kerrottu Hyvätuuli Highland tapauskuvauksessa (case), jota voidaan käyttää luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.
.

Ruisleipiä uuniin laittamassa kuva 012 – KopioVaakaLuomuhonen Oy on luomutila ja leipomo, jonka päätuote on luomuruisleipä. Leipää myydään Savonlinnan seudun kaupoissa. Luomuhonen Oy on perheyritys, jota pyörittävät Perttu ja Tiina Muhonen.  Videon lisäksi Luomu Muhosesta on laadittu kirjallinen tapauskuvaus (case), jota voidaan käyttää luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.

 

 

Vavesaaren tilalla toimii Maaseutuyritys Vavesaari ja Vavesaaren Tila Oy. Tämä video kuvaa Tiina ja Tuomo Laitisen perheyrityksen toimintaa. Maaseutuyritys IMG_6793 – KopioVavesaaren päätuotteita ovat majoituspalvelut ja puutarhatuotteet. Vavesaaren Tila Oy jalostaa luomuelintarvikkeita osittain omalla tilalla tuotetuista raaka-aineista. Hilman Puoti toimii  yrityksen suoramyyntipisteenä.  Videon lisäksi Laitisten perheyrityksestä on saatavilla kirjallinen tapauskuvaus (case), jota voidaan käyttää luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.
.

 

IMG_3846 – KopioTuorepuoti Oy on Miia Taivalantin ja Heli Ursinin perustama lähi- ja luomuruokakauppa, joka sijaitsee Mikkelin keskustassa. Videolla yrittäjät kuvailevat kaupan perustamista, toimintaa ja omaa yrittäjyyttään. Kauppaansa he luonnehtivat monen tuottajan suoramyyntipisteeksi. Videon lisäksi Tuorepuoti Oy:stä on saatavilla kirjallinen tapauskuvaus (case), jota voidaan käyttää luomuliiketoiminnan opetuksessa ja valmennuksessa.

 

Otteita case-kuvauksista:

Hyvätuuli Highland: ”Yhteistyössä saadaan järki tiivistymään ja tyhmyys jaettua kahdella. Yhteistyö lisää työn tehokkuutta. Yhteistyön tuoma tehokkuus mahdollistaa myös uusien liiketoimintamahdollisuuksien tutkimisen ja kehittämisen. ”

Hyvätuuli Highland yhteistyö http://youtu.be/ZDfFG71tD84
Hyvätuuli Highland Ranchising http://youtu.be/7sg-LHmR-d8
case Hyvätuuli Highland: http://pyk2.aalto.fi/case/luomullaetumatkaa/CaseHyvatuuliHighland.pdf

Luomuhonen Oy: Luomu Muhonen Oy:n tuotestrategia on hyvin yksinkertainen, sillä leipomossa tehdään vain luomuruisleipää, jota myydään kokonaisena tai siivutettuna. Kannattavuus on hyvä.

Luomuhonen Oy http://youtu.be/6b08O5vAGRY
Luomuhonen Oy case pdf:nä http://pyk2.aalto.fi/case/luomullaetumatkaa/CaseMuhonen.pdf

Vavesaaren Tila Oy: ”Ulkomailta Englannista tai Uudesta-Seelannista laitetaan, että on saanut elämänsä parhaat marmeladimakeiset, niin tottakai se mieltä lämmittää, mutta ei sillä kukaan elä. Kyllä se pitää saada kannattavaksi tai sitten pitäisi viheltää peli poikki.”

Vavesaaren tila http://youtu.be/012OkkUCC2k
Vavesaaren tila case pdf:nä http://pyk2.aalto.fi/case/luomullaetumatkaa/CaseVavesaarenTilaOy.pdf

Tuorepuoti Oy: ”Yritetään saada mahdollisimman paljon läheltä ja jos on luomua, niin se on plussaa. Me pystytään ottaa esim. pieniä eriä ja erikoisempia tuotteita. Kun on pieni, on myös joustava.”

Tuorepuoti http://youtu.be/cNfudRJkNMQ
Tuorepuoti Oy:n case pdf:nä http://pyk2.aalto.fi/case/luomullaetumatkaa/CaseTuorepuoti.pdf

Materiaalit on tuotettu osana Luomulla etumatkaa Etelä-Savolle -hanketta, jota rahoitti Etelä-Savon ELY-keskus ESR-hankkeena.